Tour de ski!

Nu är det inte länge kvar till säsongens höjdpunkt för världseliten inom längdskidåkning är här. Tour de ski drar igång den 29 december, och avslutas den 9 januari. De kör tävlingar nio av elva dagar, och den sammanlagda sträckan är 60,3 km för damerna, och 110,15 km för herrarna (men om en åkare tar sig vidare till finalomgångarna i sprinten så blir det förstås aningen längre). Något annat som är speciellt med denna typ av tävling är ju att den inte håller till på samma ställe hela touren igenom, ja inte ens samma land faktiskt. Man börjar med att köra tävlingar i Oberhof, för att sedan dra vidare till Oberstdorf (båda i Tyskland). Sedan åker man över till Italien och kör i Toblach och Cortina d'Ampezzo, för att till sist avsluta med klättringen uppför Alpe Cermis i Val di Fiemme.

Det är alltså en slalombacke åkarna tar sig UPPFÖR på sista etappen av touren.

Jag tycker att detta är en så fantastiskt rolig tävlingsform att titta på, för man måste verkligen vara komplett som skidåkare om man ska lyckas vinna. När det dessutom finns en hel del bonussekunder att tjäna på vägen så kommer det ju till ytterligare ett nervpirrande moment. ;)

Det är sammanlagt 14 svenskar som kommer att köra touren. De mest kända namnen är ju förstås Charlotte Kalla, Marcus Hellner, Anna Haag, Daniel Richardsson, Emil Jönsson, m.fl.

Här är mitt tips på hur jag tror att topp tre i Tour de ski kommer att se ut efter målgången uppe på Alpe Cermis:

Damer: 1: Marit Björgen. 2: Therese Johaug. 3: Justyna Kowalczyk.

Herrar: 1: Petter Northug. 2: Dario Cologna. 3: Marcus Hellner.

Att gissa att det kommer se ut på liknande sätt efter avslutad tour är inte direkt en vild chansning. ;)

Nu återstår det att se vilka som lyckas toppa formen, och vara bäst när det gäller. Det kommer bli så spännande att följa! :D


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0